Att sälja din bil i Göteborg – en detaljerad guide

07 juni 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att sälja en begagnad bil kan kännas som ett stort projekt. Att hitta en köpare, förbereda bilen och hantera alla papper och formaliteter kan bli en tidskrävande process. Men med lite planering och rätt strategi kan du sälja din bil både snabbt och smidigt i Göteborg. Här är några användbara tips att tänka på.

Förbered bilen väl

Även om du inte ska sälja bil göteborg som är helt ny är det viktigt att få bilen att se välvårdad ut. En ordentlig utvändig och invändig biltvätt är ett måste. Ta också bort alla personliga tillhörigheter så att bilen ger ett rent och städat intryck. Manualer, servicedokumentation och övrig dokumentation kopplad till bilen bör paketeras prydligt att överlämna till köparen.

Annonsera smart

Idag finns många olika kanaler för bilannonsering – både online och offline. Gratisstjänster som Blocket är fortfarande populära, men en bättre exponering får du via betalsajter. Komplettera gärna med en enklare annons i gratistidningar som Göteborgsringen. Ju fler som ser din annons, desto större är chanserna att hitta en köpare snabbt. Formulera en bra annonskuvning som beskriver bilen på ett korrekt och lockande sätt. Klara bilder som visar bilen från olika vinklar är ett måste – ingen vill köpa grisen i säcken. Ange även alla viktiga specifikationer samt bilens mil- och servicestatus.

sälja bil göteborg

Visa upp rätt pris

Att sätta rätt försäljningspris är avgörande för att sälja snabbt. Undersök vad motsvarande bilar av samma årsmodell och miltal säljs för på marknaden. Räkna gärna in kostnad för årlig skatt och eventuell service/reparation i ditt pris. Många förstagångsköpare är sugna på en riktigt bra deal för att komma in på marknaden. Så prismässigt kan det löna sig att faktiskt ligga en bit under marknadsvärdet för att öka intresset.

Välj visningsplats med omsorg

När intresserade köpare vill komma och kika på bilen är det viktigt att mötas upp på rätt ställe. Välj en säker och lugn plats som är lätt att hitta till. Populära ställen i Göteborgsområdet är Eriksbergsplan, Kruthusgatan eller parkeringsplatser vid större shoppingcenter. Där slipper du störas av trafik och kan ostörd gå igenom och visa upp bilen för potentiella köpare.

Förhandla med sunt förnuft

När en seriös köpare sedan är på plats är det dags att förhandla fram ett bra slutpris. Var förbered på att pruta lite och budgivning fram och tillbaka är vanligt vid bilaffärer. Men stick inte under ett pris som du själv är missnöjd med. Ett avtal där båda parter går från mötet nöjda brukar löna sig längre fram.

Hjälp till med all administration

Avslutningsvis bör du göra överlämningen av bilen och dokumentationen så smidig som möjligt för köparen. Skriv ett säljaravtal, överlämna bilens alla handlingar och låt köparen kontrollera att allt stämmer innan pengarna slussas över. Hjälp gärna också köparen att anmäla ägarbyte digitalt hos Transportstyrelsen eller Bilprovningen för att slippa merarbete.

Fler nyheter